Milníky dláždí cestu k úspěchu, postavte na nich i tu svou 🛣️

18. 3. 2022

Nejsou milníky jako milníky. Milníky, co u dálnice označují vzdálenost, vám v crowdfundingovém projektu asi k ničemu nebudou. Ale milníky kampaně (které vlastně fungují na podobném principu jako ty u cest a dálnic), ty jo! Jedná se totiž o rozpad cílové částky tak, aby bylo reálné a rychlé ji vybrat, a vy jako autoři jste se mohli další propagaci projektu věnovat bez zbytečných nervů a stresu, jestli to celé dopadne. V tomhle článku se dozvíte, jak milníky fungují a kdy a jak je nejlépe použít.

Čtení zabere 5 minut.

Milníky, cesta k úspěchu

Milníky bychom jednoduše mohli popsat jako další mety, kterých chcete v rámci svého projektu dosáhnout v případě, že se vám povede vybrat ještě víc peněz, než jste si stanovili v cílové částce. Pojďme se podívat na dva nejčastější scénáře, kdy vám můžou milníky, jejichž úkolem je zajistit projektu co možná největší úspěšnost, přijít vhod.

Scénář 1:

Záměr svého projektu máte a připravený rozpočet už taky. Taky víte, že byste rádi vybrali peněz co nejvíc, protože byste tak mohli svůj projekt vyšperkovat k dokonalosti. Třeba byste mohli místo paperbacku vydat knížku s pevnými deskami. Nebo byste mohli kromě rozšíření vinného sklepa zasadit i novou odrůdu vína, na které by si všichni pochutnali. Nebo byste zvládli do svého filmu přidat speciální efekty, díky kterým by si diváci film užili mnohem víc. To by bylo super!

No jo, jenže vy taky z našeho článku o rozpočtu (a bramborovém salátu 🙂 ) moc dobře víte, že je lepší mířit s cílovou částkou raději níž než výš (ale tak, abyste mohli svůj záměr uskutečnit!), protože na Hithitu funguje princip všechno, nebo nic…, což znamená, že peníze dostanete pouze, pokud skutečně pokoříte cílovou částku, kterou jste si stanovili.

Tak co teď? Jak už asi tušíte, tak odpovědí na tuhle otázku jsou právě ty milníky. Díky nim si budete moct cílovou částku vytyčit tak, aby vám vystačila na „základ“ vašeho záměru (třeba na ty paperbacky, vybavení vinného sklepa nebo na film bez speciálního efektů a dalších libůstek), ale zároveň lidi uvidí, že máte další plány a nápady. Nastavením částky o něco níž a stanovením si milníků tak bude pravděpodobnost na úspěch vyšší.

Scénář 2:

Záměr projektu máte, rozpočet taky máte a po spuštění projektu se vám podařilo cílové částky dosáhnout dřív, než jste si sami mysleli. Lidi váš projekt očividně zajímá a líbí se jim. Ideální případ. Byla by tedy škoda nechytit příležitost za pačesy a z kampaně, kterou jste tak pečlivě připravovali, nezískat maximum. Řešení? Ano, zase ty milníky.

Jenže jak na ně?

Ať už jste se našli ve scénáři prvním, nebo druhém, určitě byste teď chtěli vědět, jak milníky nastavit, a to co nejlépe. Klíč k tomu je poměrně jednoduchý: každý milník by měl být motivační pro vaše přispěvatele a měl by mít stanovený reálný a konkrétní záměr. Zkrátka, z každého jednoho milníku by měli mít lidi, co vás podpoří, něco navíc. Něco, co bude především pro ně samotné zajímavé. Když budete slibovat, že za peníze navíc zajistíte lepší marketing, nejspíš tím lidi moc nezaujmete. To, že vaše reklamy budou skákat všude na všechny, je totiž super zpráva pro vás, ale vaši přispěvatelé z toho nebudou mít nic.

Od teorie k praxi

Abyste si mohli udělat jasnější představu o tom, jak mohou být milníky pro přispěvatele motivační, ukážeme si pár konkrétních příkladů na některých z mnoha úspěšných projektů, které na Hithitu běžely.

Menstruační kalíšek Whoop·de·doo

Začneme s projektem Menstruační kalíšek Whoop·de·doo od designérky Anny Marešové. Anna přišla na Hithit s jasným cílem – chtěla vybrat dostatek peněz na to, aby mohla na kalíšek vyrobit formu. Potřebné částky na výrobu projekt dosáhl, a tak byla možnost si v rámci hithitové kampaně splnit další cíle a sny. Konkrétně tyhle: 

Kdyby Anna svým přispěvatelům slibovala, že za víc peněz zařídí, aby se o kalíšku dozvěděli úplně všichni v republice / Evropě / na světě, a mělo ho tak co nejvíc lidí, nejspíš by tím přispěvatele úplně neuchvátila – oni sami by tak totiž žádný hmatatelný výsledek v ruce neměli. Vymyslela tedy milníky, které samotným přispěvatelům nabízely další produkty, které s kalíškem ať už přímo nebo nepřímo souvisely, a tím je motivovala jak k dalším příspěvkům, tak dost možná i k dalšímu šíření projektu mezi své známé a přátele.

KILTORYS – pánskými sukněmi za svobodu pytlů!

Jan Pávek, autor projektu KILTORYS – pánskými sukněmi za svobodu pytlů!, měl zase od začátku jasno – kdyby vybral milion, mohl by nejen rozjet  výrobu kiltorysů (pánských sukní z jeho dílny), ale také by mohl kiltorysy obohatit o další dvě barevné varianty, vrhnout se do výroby jak dětského, tak zimního kiltorysu a jako třešničku na dortu by mohl přidat vlastní potisk látky.

No řekněte sami, být chlap a milovník sukní k tomu, nebyly by tohle milníky, které by vás nadchly? Tohle zní mnohem líp než třeba takové „koupím lepší šicí stroj“ nebo „zvětším si dílnu“ nebo třeba „najmu dalšího člověka, ať to nemusím dělat jen já sám“, ze kterého byste vy sami nic neměli, co myslíte?

Zachraň Blavicon!

A v neposlední řadě zmíním jako třetí příklad projekt Zachraň Blavicon!, jehož milníky byly postavené především na motivaci přispěvatelů. Autoři Blaviconu potřebovali 1 250 000 Kč na to, aby tenhle jedinečný festival, inspirovaný středověkou tematikou a fantasy světem Zaklínače, zachránili poté, co k němu osud nebyl kvůli koronavirové pandemii zrovna příznivý.

Myslíte si, že to je nemalá částka? Je. Autoři projektu ale měli svým fanouškům co nabídnout. Rozhodli se tedy, že při dosažení určitých částek své přispěvatele odmění – zcela novými odměnami nebo také novými motivy, co zdobí jejich merch, a také třeba dárkem navíc pro všechny přispěvatele, děkovným videem vladařů, vysíláním živého Blavcastu… A všechno tohle směřovalo k tomu nejdůležitějšímu – záchraně Blaviconu.

Milníky a nové odměny jdou v ruku v ruce

Často autorům říkáme, že je fajn přidávat v průběhu kampaně nové odměny, protože ty projekt hezky oživí. Ve chvíli, kdy v projektu přesáhnete stanovenou cílovou částku a máte nastavené milníky, můžete mít vyřešenou taky otázku nových odměn. Jednoduše totiž nabídnete to, co je s následujícím milníkem spojené – ať už je to produkt nebo služba.

Abychom si dali zase nějaký příklad z praxe, koukneme se opět na Annu Marešovou a Menstruační kalíšek Whoop·de·doo.

Anniným druhým milníkem byla výroba Whoop·de·doo čistícího spreje, a tak po dosažení tohoto milníku začala v odměnách nabízet právě ten čistící sprej. Tím přidala svým přispěvatelům možnost koupit si zase něco nového a pomoct jí tak dotáhnout další milník, který sliboval nový podcast o intimitě. Když dosáhla dostatečné částky na podcast o intimitě, přidala zase například novou odměnu “Host a mecenáš podcastu Whoop·de·doo o ženské intimitě s Annou Marešovou“, která tenhle milníkovo-odměnový kruh uzavírá a jejíž koupí by potenciální přispěvatel přilil slušnou „trošku“ do mlýna na mobilní aplikaci.

Pozor, ať nepřestřelíte rozsahy milníků

Důležité je mimo jiné i to, jak jsou dané milníky daleko od sebe. A tím nemyslíme napsané v textu, ale částky, po kterých milníky postupují. Když nastavíte první milník na 200 000 Kč a druhý na dva miliony, může taky nějakou chvíli trvat, než se ke druhému milníku přiblížíte. A to může přispěvatele přestat bavit. Mnohem lepší by proto bylo nastavit druhý milník třeba na 300 000 Kč a třetí na 350 000 Kč, abyste měli větší šanci rychleji daných milníků dosáhnout. Pak můžete taky s přispěvateli mnohem víc slavit a když nic, tak celé to vypadá lépe, když řeknete, že jste dosáhli pět milníků namísto dvou, no ne? Neexistuje jedna správná částka, která by od sebe měla jednotlivé milníky dělit. Vždycky proto vy sami musíte zhodnotit, co vám dává z hlediska vašeho rozpočtu smysl a jaká si myslíte, že bude na projekt odezva od vašich fanoušků/lidé, které zasáhnete propagací.

Smysluplnost > krása

Pokud dbáte na to, aby váš projekt celkově nějak vypadal, můžete si s milníky pohrát a vytvořit jejich podobu hezky líbivě, graficky. Můžou tedy vypadat tak hezky, jako vypadaly ty Anniny, Janovy nebo ty od Blaviconu nebo jakkoliv si budete vy sami představovat. Zpracovat je graficky ale není vyloženě nutné, milníky mohou dobře posloužit, i když je do projektu jen jednoduše textově vypíšete. Jako to udělali třeba Honza, Míša a Áňa, autoři projektu Zachraňte Krafferovu zahradu!, takhle:

  • Pokud se nám podaří vybrat 500 000 , zařídíme v budově zázemí malé květinářství. Otevřeno bude mít v létě i v zimě. Všem přispěvatelům v této kampani navíc přednostně zpřístupníme chystaný filmový dokument o Krafferově zahradě.

Když se nám podaří vybrat ještě víc, zahrada poroste asi takhle…

  • 700 000 Kč – Abyste se k nám dostali bez holínek, vydláždíme dvůr a okolí našeho nového zázemí krásně postaru…kamenem.
  • 1 000 000 Kč – Rekonstrukce trvalkové školky a venkovní prodejny je pro nás velmi důležitá. Zahrada si bude přivydělávat na svoji údržbu sama a my si budeme moci oddechnout.

Důležité je tedy především to, aby měly milníky smysl, nějakou přidanou hodnotu pro vaše přispěvatele, aby jejich záměr byl reálný a konkrétní a aby nebyly příliš daleko od sebe.

Co si z toho odnést?

  • Milníky si můžete stanovit předem, ale i v průběhu kampaně. Je to jenom na vás.
  • S jednotlivými milníky se mohou pojit také nové odměny. Neváhejte a svým přispěvatelům je nabídněte.
  • Milníky by mezi sebou neměly mít příliš velké mezery, abyste dosažení hned toho dalšího hravě zvládli v krátkém časovém úseku a vaši přispěvatelé tak zůstali motivovaní.
  • Milníky můžete mít zpracované graficky i jednoduše textově, nejdůležitější je však jejich obsah. Pokud nebudou mít smysl, můžete mít sebelepší grafiku, ale nejspíš to bude k ničemu.
  • A to nejdůležitější: než se na to vrhnete, udělejte jednu prostou věc. Vžijte se do kůže vašich přispěvatelů. Představte si, co by je mohlo motivovat poslat třeba jenom o trochu vyšší částku, koupit si další odměnu a projekt sdílet dál svým známým a přátelům? Co by jim mohlo stát za to, aby sami chtěli projektu pomoct uspět? Tak co, máte to? Tak jo. Chyťte se toho. O tom to totiž celé je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *