Opakující se gramatické nešvary

8. 2. 2024

Předesílám, že v tomto článku si zahraju na paní učitelku Evu z Pelíšků, kterou ztvárnila Eva Holubová. 👩‍🏫 Stoupám si před tabuli, beru křídu do ruky, ale legendární nápis nečekejte… 🧐 My se tu nebudeme zaobírat nešvarem ve formě sprostých slovíček, my se podíváme na velmi časté gramatické chyby, které se v projektech objevují. 🖊

Čtení vám zabere 5 minut.

🔹 Psaní mezer
Za každou čárkou ve větě, ale i za tečkou po větě, nebo před i za smajlíkem by vždy měla být mezera. Víme o tom, že jste občas na Hithitu limitováni počtem znaků, ale zkuste spíše ubrat na slovech než porušovat pravidla českého pravopisu. 

🔹 Názvy 
Názvy by vždy měly začínat velkým písmenem (název projektu i názvy odměn) a ne jinak! A stejně tak i nadpisy v detailním popisu píšeme s velkým písmenem.

🔹 Smajlíci 
Emotikony nenahrazují interpunkční znaménka. Bez interpunkčního znaménka často nepoznáme, jestli jde o oznámení, nebo o otázku. Takže pokud ho chcete dát za větu, vždy použijte i správné interpunkční znaménko, pak mezeru a smajlík. Jiné varianty psaní emojis jsou za předpokladu, že:

  • nahrazuje slovo: Jsi můj 😇.
  • emocionálně podbarvuje informaci: Tak na oslavu uspořádáme party. 🥳
  • slouží jako ilustrace vybraného výrazu ve sdělení: Peníze 💸 nerostou na stromech.
  • slouží jako ilustrace celého sdělení, jako obrázek k němu: ⏳ Sezonní nabídka! ⏳

🔹 Email/e-mail
Že přispěvatelům odměnu pošlete na email? To by se asi nedočkali. Slovo email má několik významů:

  • email (barva) – lesklá vrchní nátěrová hmota
  • smalt – sklovitá povrchová úprava kovů
  • sklovina – tvrdá povrchová vrstva zubů
  • nesprávný zápis pojmu e-mail 

Takže pokud chcete něco posílat elektronickou poštou, tak jen a pouze e-mail, prosím.

🔹 Hithit
Jsme Hithit, nebo HITHIT. Ne Hit Hit, ne HitHit a ne hithit. Už jsme viděli i jiné patvary, které už zpětně ani nevymyslím. Takže jako název a správně!

🔹 Vás/vás
Správné jsou obě varianty a pravidla pro jejich používání jsou poměrně volná. Hlavní je, držet se toho, co jednou začnete. Přímý zákaz psaní velkého V na webu asi nikde nenajdeme, my se ale držíme toho, že informace pro více lidí píšeme s malým. A pro konkrétní osoby zase s velkým. To samé dodržujte i u slov příbuzných (Vám/vám, Vaše/vaše, atd.).

🔹 Mě/mně
Buď si můžete pamatovat pády, nebo do věty místo mě/mně doplníte tebe/tobě.

  • MĚ platí pro 2. a 4. pád, nebo všude tam, kam si můžete doplnit slovíčko TEBE.
  • MNĚ platí pro 3. a 6. pád, nebo všude tam, kam si můžete doplnit slovíčko TOBĚ.

🔹 Byste x bychom
I když tato varianta vypadá jako nespisovná, opak je pravdou. Se spojením „by jste“ jste vedle. Vždy pište byste. A podobně je to i u slovíčka bychom. Zapomeňte na „by jste“!

🔹 Uvozovky
Uvozovky („“) jsou párová interpunkční znaménka (používaná nejčastěji) k vyznačení přímé řeči v textu. V češtině se uvozovky přimykají k označenému textu bez mezer a jako základní se používají dvojité uvozovky typu 99 66. Jiné by se v textu objevit neměly!

🔹 Procenta
Abyste procenta psali dobře, stačí si místo znaménka % dosadit slovo. A tudíž si přečíst:

  • 30% sleva = třicetiprocentní sleva
  • 30 % sleva = 30 procent sleva

Pokud jste dočetli až sem, dovolíme si tvrdit, že opakované chyby dokážete eliminovat sami. Třeba vyvstanou nějaké další, ale s tím už si nějak poradíme a ve zpětné vazbě od nás se objeví rada, jak to přepsat správně. ✔ Ještě mám jedno doporučení na závěr: Všechny texty si předepište ve Wordu, kde vám autokorektura hlídá překlepy a podobné drobnosti. Paní učitelka Eva se loučí a přeje vám, co nejméně textových nešvarů. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *