Jak budovat komunitu před startem kampaně?

26. 1. 2024

Že je důležité s vašimi přispěvateli komunikovat po skončení kampaně, ale i v jejím průběhu, jsme již v pár článcích dokázali. O tom, že fanouškovskou základnu vašeho produktu, nebo značky, je třeba mít vybudovanou už před zveřejněním vaší kampaně od nás slyšíte zprava i zleva neustále. Ale stačí mít jen nasbíraná čísla? Tedy sledující, lajky a přátele na vybraných sociálních médiích? My říkáme ne. Tedy čísla ano, ale musí být kvalitní. Je potřeba se svými fanoušky vybudovat vztah. Jen tak se z nich stanou nadšení přispěvatelé a věrní zákazníci. 

Čeká vás přibližně 8 minut čtení.

A jak na to? Tady máte našich 7 tipů, které můžete následovat jako kuchařku. A to na libovolném komunikačním kanále (pravděpodobně některé sociální síti), který se svými fanoušky za tímto účelem využíváte. 

1️⃣  Klaďte otevřené otázky

Předstartovní fáze vaší crowdfundingové kampani je především o vytvoření dialogu s vaší komunitou. Nestačí pouze pasivně oznámit, že se ke kampani chystáte. Taková zpráva je příliš nezasáhne. A jak už víme, například z našeho článku o tom jak algoritmy sociálních médii fungují. Organický dosah postu, který nevyvolává aktivní reakce vašich sledujících je minimální, a uvidí ho pouze jednotky procent z nich. Než začnete svou crowdfundingovou polívčičku přihřívat a divoce míchat, je třeba vytvořit kvalitní základ. Takže: Neoznamujte. Neklaďte uzavřené otázky (tedy takové, které mají předem připravené odpovědi). Jděte cestou otázek, které je budou motivovat k vlastnímu vyjádření. Jen tak se vaše komunita rozpovídá a začne souznit s vámi a vaším nápadem.

Příklad: Jak budete používat produkt XY až vám dorazí? Jakou bych měl ještě vyrobit barvu?

2️⃣  Vytvořte spojení

Využijte fázi před zveřejněním projektu jako okénko do vaší kuchyně (nebo duše 🤔). Sdílejte se svými fanoušky vaši inspiraci, motivaci, co máte za sebou, a jak vidíte budoucnost svou a svého produktu.

Právě intenzita spojení a ztotožnění s tvůrcem a jeho projektem je právě to, co přispěvatelé označují za jednu ze svých hlavních motivací pro přispění. Milují právě tuto možnost nabídnout svou názor, radu a úplně nejvíc cenné je pro ně následné promítnutí jejich návrhu do vaší realizace. Toto je právě jedna z těch crowdfundingových třešniček, kterou nelze najít v žádné jiné formě obchodní transakce.

3️⃣ Buďte připraveni reagovat s otevřenou myslí i srdcem

Když komunita začne reagovat na vaše výzvy a otevřené otázky, čeká vás další krok: Je nutné se k nim postavit čelem a ukázat svou snahu naslouchat, a naopak snahu fanoušků ocenit! Nechejte otázku a následné odpovědi přejít v dialog, abyste podpořili jejich zapojení. Které se posléze přemění v touhu podpořit váš projekt. Protože jakmile jsou do něj vtaženi. Už to není jen váš projekt, ale stane se tak trochu i jejich projektem. A máme zaděláno na úspěch!

4️⃣ Promítněte ve své práci zpětnou vazbu vašich fanoušků

Ne každá reakce vašich potenciálních přispěvatelů musí být samozřejmě pozitivní. Občas mohou zanechat trochu hořkou pachuť. Ani ke kritice se ovšem nesmíme otočit zády a ignorovat ji. Když se rozhodnete provést změny na základě negativní zpětné vazby, sláva! Informujte je o tom! A i když vaše rozhodnutí bude jiné, ujistěte je, že jste návrh pečlivě zvážili, rozhodli se ho nevyužít a vysvětlete proč si za svou variantou stojíte. Dejte prostě jasně vědět svým fanouškům, že jejich názor a zapojení je pro vás cenné. Hořkost přejde rázem ve sladkost!

5️⃣ Zeptejte se mě na cokoliv

Můžeme tomu říkat Q&A, AMA (Ask Me Anything) nebo hezky česky „Ptejte se mě na co chcete, já na co chci odpovím“. 🙂 Každopádně zorganizovat si takovou otevřenou debatu těsně před tím, než je kampaň naservírovaná a vzrušení vrcholí, může být velmi přínosné. Může to být poslední, a zároveň nejdůležitější ingredience, která vtáhne vaší komunitu do projektu a natěší ji na samotné zveřejnění. Na poslední chvíli vám může odhalit, co si vaši fanoušci o vašem produktu myslí, a umožnit vám se podle toho zařídit, a třeba kampaň přes spuštěním i přenastavit.

6️⃣ Sdílejte novinky

Nechávejte fanoušky průběžně ochutnávat co pro ně připravujete. Sdílet váš progres během příprav je stejně důležité jako následné vydávání aktualit během kampaně. Vaši přispěvatelé jsou zvědaví na novinky, a rádi s vámi budou slavit vaše úspěchy, ale i překonávat překážky. Ukazovat veřejně měřitelný postup kupředu a zdolané nástrahy zároveň ukazuje vašim přispěvatelům, že svůj projekt berete vážně a oni se nemusí bát do něj vložit své finance

7️⃣  Nezapomínejte na „Pravidlo 7“

Může se vám zdát, že se neustále už jen opakujete, a že vaší komunitě už musí lézt název vašeho produktu nebo značky krkem. Ale opak je pravdou. Nikdy nepodceňujte pravidlo sedmi, které je staré jako marketing sám. Zákazník musí vaši značku vidět, nebo slyšet, alespoň sedmkrát, než váš produkt začne skutečně vnímat, zajímat se o něj a ve finále přistoupit ke koupi. Nebojte se tedy nadhazovat vaši kampaň při jakékoliv příležitosti, která se vám namane. Nejste tím vtíraví, jste jen urputní obchodníci odhodlaní k úspěchu.

A co byste si opět měli z tohoto článku odnést?

V ideálním případě už v období před zveřejněním kampaně vám z vaší komunity vykrystalizují budoucí zákazníci. A podaří se vám je přetvořit z nepopsaných tabulí, které o vaší značce nikdy předtím neslyšeli, v nadšené fanoušky, podporovatele a v neposlední řadě také přispěvatele. Ušetříte si tak mnoho práce a stresu při snaze o konverze zveřejněné až během kampaně. Ne, že by bylo nemožné zákazníky nachytat až na živou kampaň. Ale bude to o něco náročnější a potenciálně i dražší (za reklamu). Zároveň se vám z komunity oddělí ti, pro něž produkt není vhodný a zájem ztratí. A to je také skvělé! Poznáváte svou cílovou skupinu. Když pak svůj crowdfundingový projekt konečně vyšlete do světa, budete znát své super fandy i váhače, a to je důležitý první milník vašeho marketingu. Tak s chutí do toho!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *