Jak v crowdfundingu na sociální sítě?

27. 5. 2022

Sociální sítě, místo, kde můžete s ostatními sdílet svůj příběh, ať svůj osobní nebo profesní. Už před lety se říkalo, že kdo nemá Facebook, jako by nežil. Tvrzení, se kterým nemusíte souhlasit, ale rostoucí význam sociálních sítích v online marketingu je fakt. A tak na sítích tráví hodiny nejenom miliony Čechů, ale i značek. A proč by vás to mělo zajímat? I v crowdfundingu platí, že pokud chcete získat podporu pro svůj nápad, musíte o sobě dát lidem vědět.  A proto jsme pro vás sepsali pár užitečných informací, které vám pomůžou s marketingem na sociálních sítích.

Čtení zabere 6 minut.

Sociální sítě v číslech

Pro váš projekt je důležité vědět, kde najdete vaši cílovou skupinu. Proto začneme přehledem o tom, kde se pohybují čeští uživatelé. Jedná se o infografiku z února 2022 od GroupM, na kterou se můžete detailněji podívat zde. 

Podle únorových čísel je v České republice 5 000 000 uživatelů na Facebooku. Jedná se o aktivní uživatele, kteří se na Facebook přihlásí alespoň jednou měsíčně (MAU). Na Facebooku naleznete poměrně silně zastoupené všechny  věkové skupiny, ač pro tu nejmladší je zajímavější Instagram (viz níže).  Nejsilnější skupinou jsou uživatelé ve věku 26 až 35 let a pak 36 až 45 let. Na rozdíl od ostatních sociálních sítí je na Facebooku poměrně silně zastoupena cílová skupina od 46 do 55 let, jejíž počet je 860 000 lidí.

Druhou nejsilnější sítí z hlediska počtu uživatelů je Instagram s 3 800 000 uživateli (MAU). Co je taky zajímavé, že nejmladší komunitu Čechů najdete právě zde. Více než polovina uživatelů Instagramu v Česku je totiž ve věku do 25 let. Pokud je tedy toto vaše cílová skupina, určitě Instagram zvažte. Cílovou skupinu ve věku 36 až 45 let tvoří 590 000 lidí a uživatelů ve věku 46 až 55 let je 315 000

LinkedIn 2 000 000 uživatelů, jen je třeba zmínit, že jde o registrované uživatele, nikoliv o měsíčně aktivní. A více než polovina z nich je ve věkové kategorii od 25 do 34 let. Na TikToku je v Česku 1 640 000 uživatelů a nejsilnější věková skupina jsou uživatelé od 18 do 24 let. Twitter je u nás poměrně malá síť se specifickou cílovou skupinou, používají ho především novináři, a najdete na ní zhruba 790 000 uživatelů. Zajímavý by pro některé z vás mohl být i Pinterest, tedy virtuální nástěnka, na kterou můžete připichovat svoje nápady a inspiraci. V Česku má okolo 1 560 000 uživatelů a tato síť nabízí i analytické nástroje a možnost firemních profilů. 

Pokud se podrobněji podíváte na infografiku, můžete si všimnout, že YouTube má okolo 5 900 000 uživatelů, měl by se tak logicky posunout na první místo před Facebook. Jak ale vysvětluje expertka na sociální sítě Klára Mouchová, jedná se o odhad, u kterého může být řada duplicit, protože videa si můžete pouštět, i když nejste registrovaní či přihlášení. YouTube, resp. Google, kterému tato síť patří, tak nerozliší, jestli se na video třeba díváte znovu v tramvaji ale nepřihlášení.

Co je to konverze a proč by vás měla zajímat?

Konverzní poměr je základní metrikou, kterou se vyhodnocuje úspěšnost internetového obchodu. Jde o poměr mezi návštěvností a počtem nákupů. U průměrného českého e-shopu se pohybuje mezi 2 až 5 %. Na Hithitu aktuálně kolem 3 %, samozřejmě se liší projekt od projektu a může se klidně vyšplhat na 50 %. Co to znamená? V případě 3% konverze: Ze 100 návštěvníků vašeho projektu pouze 3 provedou samotný nákup odměny. U 50% konverze je to 50 nákupů na 100 návštěvníků. Ostatní si váš projekt pročtou (v tom lepším případě) a stránku zase opustí. A proč by vás to mělo zajímat? Konverzní poměr můžete použít k výpočtu: Kolik lidí potřebujete oslovit, aby se vám složili na cílovou částku? A právě tato informace se vám hodí k tomu, až budete přemýšlet nad propagací (nejenom) na sociálních sítích, a to i tou placenou. 

A jak na takový výpočet? 

  • Můžete si odhadnout cenu nejfrekventovanější prodávané odměny (taková se obvykle pohybuje okolo 800  až 1 000 korun). 

nebo

  • V ideálním případě je váš projekt zaměřen na prodej konkrétní věci, třeba knížky, takže očekáváte, že ta půjde na odbyt nejvíce a znáte její cenu

nebo

  • Vypočítáte si průměrnou cenu vaší odměny (= součet cen odměn / jejich počet). A teď touto částkou vydělíte cílovou sumu. To vám dá počet kusů odměn (počet nákupů), které za tuto cenu musíte prodat. 
  • A teď zpět ke konverznímu poměru, který už víme, že je 3 %. Aby vás neděsilo, že jen 3 % návštěvníků si odměnu koupí, uděláme si zjednodušený výpočet. Vezmeme číslo vyjadřující počet kusů odměn, které víme, že je potřeba prodat, abychom naplnili cílovou částku a vynásobíme ho 10x. A to nám přibližně řekne počet lidí, které je nutné oslovit a přivézt je na stránku svého projektu. Protože už víme, že nákup odměny provede bohužel jen zlomek z nich.

min počet prodaných odměn nutný k naplnění cílové částky x 10 = tolik lidí musíme oslovit

Facebook a Instagram v kostce 

Každá z výše uvedených sítí má svá specifika a vyžaduje jiný typ obsahu, vždy proto zvažte, jaká síť je pro vás vhodná nejenom z hlediska jejich uživatelů, ale i dle vašich schopností a možností tvořit pro vybranou síť obsah. Většina našich autorů používá Facebook a Instagram, proto se zaměříme právě na ně. 

Facebook 

  • Jak už víme na základě čísel, Facebook je u nás stále jednička, s největším počtem uživatelů, najdete zde téměř kohokoliv. Na druhou stranu to ale zrovna není ta pravá síť k oslovení teenagerů nebo třeba pro B2B komunikaci. 
  • Jeho velkou výhodou je, že umožňuje to, co třeba Instagram ne: můžete přidávat do svých postů webové odkazy, vaši fanoušci, podporovatelé se tak snadněji prokliknou rovnou na stránku Vašeho projektu na Hithitu anebo mohou vaše informace přesdílet na svůj profil a šířit tak informace o vašem nápadu mezi další lidi. 
  • Pravidelnost a konzistentnost při zveřejňování příspěvků, to na Facebook platí. Zpravidla se uvádí, že funguje zveřejňování 2 až 3 příspěvků týdně. Ale sami musíte otestovat, co bude nejlepší ve vašem případě. Na Hithitu publikujeme okolo 3 až 4 příspěvků týdně. 
  • Nezapomínejte také na vhodný formát. Na internetu najdete řadu přehledů, jaký formát je na danou sociální síť ten nejlepší. Pro Facebook jsou vhodné čtvercové nebo vertikální formáty.
  • Pokud chcete pracovat s videi, nezapomínejte na to, že mnoho uživatelů je sleduje bez zvuku, dávejte k nim proto titulky. Zároveň průměrná délka zhlédnutých videí se podle interních dat GroupM pohybuje okolo 8 až 9 sekund. Neznamená to, že všechna vaše videa musí být takto krátká, ale pamatujte, že na hodinový příspěvek bude koukat leda tak vaše máma. A my si myslíme, že ani ta ne. 
  • Algoritmus. Mnohdy nenáviděný a proklínaný. Právě on určuje, kolik lidí váš příspěvek uvidí. A tohle číslo vás možná překvapí, ale je jedno z nejdůležitějších, které byste si měli zapamatovat a na jeho základě  určit vaši strategii. Jak uvádí Vítězslav Klement, podle dat GroupM Digital Services se organický dosah (pokud příspěvky finančně nepodpoříte) na FB pohybuje okolo 5 procent. Když tedy máte 1 000 fanoušků, dostane se váš obsah organicky (bez placené podpory) jen k pár desítkám z nich. 

Bez peněz na Facebook nelez 

Co nám z výše uvedeného vyplývá? Pro vás velmi důležitá informace: úsilí, které vynaložíte na tvorbu příspěvku, obzvláště pokud vám sociální sítě někdo spravuje či si platíte fotografa, grafika, nebude odpovídat výsledku, kterého dosáhnete. Pokud teda nejste Leoš Mareš. A to víme, že nejste. 🙂 

Pokud chcete dát o vašem nápadu vědět co nejvíce lidem, bez finanční podpory se prostě na Facebooku už dneska neobejdete! N-E-O-B-E-J-D-E-T-E.  Abychom vás přesvědčili, koukneme i na našich pár čísel. Aktuálně máme na FB přes 22 tisíc fanoušků. V lednu jsme finančně v řádu jednotek tisíc korun podpořili různými sumami tři příspěvky. První z nich měl organický dosah přes 1 tisíc lidí, placený dosah byl již přes 15 tisíc. Druhý z nich měl organický dosah opět přes 1 tisíc lidí, ale placený byl dokonce přes 40 tisíc. A třetí z nich, který byl podpořen částkou v řádu stovek korun, měl organický dosah přes 4,5 tisíce lidí a placený dosah byl přes 13 tisíc lidí. Právě na třetím příkladu můžete vidět, že pokud vytvoříte kvalitní příspěvek, který má zajímavé a třeba i kontroverzní téma, nemusíte investovat závratné sumy do propagace, a i tak mít solidní výsledky. 

Nezapomeňte ale, že je třeba vědět, jak reklamu správně nastavit a cílit, aby byla efektivní a vyplatila se vám. A věřte nám, že tlačítko „propagovat se opravdu nepoužívá, to rovnou ty peníze můžete vyhodit z okna. 

Nastavit správně reklamní účet ale není úplně sranda. Pro efektivní práci s publikem a potenciálními zákazníky  je totiž klíčové mít i dobře nastavený celý Business Manager (BM). A taky je důležité mít nasazený na vašich webových stránkách FB pixel, díky kterému můžete měřit návštěvnost na webu, ale hlavně sbírat publika lidí! Díky FB pixelu tak můžeme cílit na lidi, kteří na váš/náš web přišli, ale z nějaké důvodu zatím nenakoupili, nákup si třeba ještě rozmýšlejí… Tomu se říká tzv. remarketing. 

No, pokud teď chcete začít googlovat, cože to vlastně ten FB pixel a BM je, nemusíte. Pokud v oblasti placené propagace tápete, obraťte se na nás. Vytvoříme pro vás celou strategii kampaní, budeme průběžně vyhodnocovat a optimalizovat cílení, sdělení a kanály (pozn.: jedná se o příplatkovou službu Hithit LABu). Vše s cílem dosáhnout pro vás co nejlepších výsledků.

A jak to všechno uděláme? Máme mnohaleté zkušenosti, známe trh. Máme za sebou řadu spuštěných kampaní, díky kterým máme otestováno, co a jak funguje. Víme, na koho cílit a za jaké částky a hlavně, jak vůbec správnou a poutavou reklamu vytvořit. Protože se tady nebavíme jenom o finanční podpoře již zveřejněných příspěvků, ale i o tvorbě samotných reklam… A pokud se v placené propagaci orientujete, ale nemáte na ni čas, chcete se třeba věnovat kampani samotné, neváhejte nás kontaktovat.

V případě, že si placenou kampaň budete obstarávat sami, anebo na ni máte agenturu, pomůžeme vám, abyste nestříleli své peníze naslepo. Přes Google Tag Manager vám nasadíme na stránku projektu váš pixel nebo jiné konverzní kódy, připojíme vaše Google Analytics nebo vám uděláme jednoduchý datový pohled, abyste mohli sledovat návštěvnost na stránce svého projektu. To jsou věci, které pro vás uděláme v rámci naší standardní provize.

A teď se ještě mrkneme na Instagram. 

Instagram 

  • Jak už víme, právě na Instagramu najdeme nejsilnější cílovou skupinu do 25 let. 
  • Oproti Facebooku je na tom Instagram přece jenom o něco lépe s organickým (neplaceným) dosahem, ač i ten za poslední dva roky klesl až o 47 procent, jak upozorňuje specialistka na Instagram Katka Pavlíčková. 
  • I tak se stále vyplatí této síti věnovat řádnou péči. Avšak s tím, co stačilo před deseti lety, si dneska už nevystačíte. Instagram sice vznikl jako hezká obrázková síť, ale kdeže ty loňské sněhy jsou. 
  • Promyslete si svoji strategii, tvořte obsah s přidanou hodnotou, inspirujte a nepodceňujte sílu hashtagů – právě ty vám mohou pomoci dostat zdarma váš obsah mezi další uživatele, kteří vás ještě nesledují.
  • Nezapomeňte také na vhodný formát příspěvků. Čtvercovému už podle mnohých odzvonilo, ač ho můžete vidět u řady účtů. Doporučuje se tedy spíš formát 4:5. Právě tyto vertikálně orientované rozměry nabízí největší prostor, kterým můžete zaujmout pozornost svých i budoucích fanoušků. Co také nejlépe na Instagramu funguje,  jsou tzv. carousely, tedy když vložíte do příspěvku několik fotografií naráz (za sebou). Právě carousely mají podle dat nejvyšší průměrnou míru zapojení ze všech typů obsahu (Reels do toho nebyly započítány).
  • Videobsah táhne. Stories, krátká 15 vteřinová videa, které se zveřejňují na 24 hodin, už jsou dneska samozřejmostí. A nezapomeňte, že do nich můžete vkládat odkazy na webové stránky bez ohledu na to, jak máte velký účet (dříve tato možnost byla pouze pro ty, kteří měli více jak deset tisíc fanoušků).  To, co je pro Instagram prioritou, jsou právě Reels (krátká, vtipná, zajímavá, inspirativní videosekvence), která vám může pomoci dostat váš obsah k širokému publiku. Nicméně jejich tvorba je náročnější a ne každému se může vyplatit do nich investovat svůj čas a energii (víc si o nich můžete přečíst zde.) Nadto i u Reels platí, že byste měli mít strategii, co těmito videi chcete vlastně svým fanouškům sdělit. 
  • Podobně jako u Facebooku i na Instagramu se vyplatí pravidelnost a doporučuje se zveřejňovat 3 až 4 příspěvky týdně. 

Asi vás nepřekvapí, že i na Instagramu se reklama vyplatí. Stejně jako u FB platí, že čas investovaný do tvorby příspěvků už mnohdy bohužel neodpovídá výsledkům. Je tedy nutné obsah podpořit (nemusí se jednat o velké částky). Reklama se nastavuje podobně jako ta Facebooková a s kampaněmi na Facebooku se může i překrývat. Účelů reklamy a možnosti zacílení je celá řada a i kampaně na Instagramu pro vás připravíme tak, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Každý formát je totiž vhodný pro něco jiného. Pokud například potřebujete dostat lidi na web, je skvělým formátem právě stories reklama, která se zobrazí ve „stories feedu“. 

Pokud jste dočetli až sem, děkujeme. 🙂 Shrnuli jsme pro vás to nejdůležitější ze světa sociálních sítí, i když napsat by se o nich dala celá kniha (jak už ostatně udělali jiní :). Nezapomeňte ale, že spoléhat se jenom na sítě, nestačí. Říkejte o svém nápadu každému, koho potkáte, komunikujte se svými stávajícími zákazníky, zapojte influencery z oboru, oslovte média, prostě využijte všechny možnosti, které vás napadnou, jak dostat svůj nápad do světa. 

Odkud jsme čerpali a koho doporučujeme sledovat? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments on “Jak v crowdfundingu na sociální sítě?

  1. Děkujeme za zmínku ve článku. Katka z BGRAM 😋

    • Denisa | Věrozvěst Hithitu Čvn 29, 2022

      Sledujeme vás a radíme se, doporučení je na základě vlastní zkušenosti. A taková jsou nejlepší. 😀