Desatero nejčastějších chyb v crowdfundingu

22. 1. 2024

Nalijme si čistého vína… Většina crowdfundingových kampaní končí bohužel neúspěšně. Tedy s drobnou vyjímkou: Dlouhodobý průměr úspěšnosti u nás na Hithitu se pohybuje okolo 60 %. Čímž se ovšem vymykáme nejen českému, ale také světovému, průměru (podle některých zdrojů globálně 22 % v roce 2023). Americký Kickstarter v roce 2023 uváděl svou úspěšnost 39 % a Indiegogo 9 %.

Čtení zabere 8 minut.

Doby, kdy pro virtuální úspěch kampaně stačilo ji pouze zveřejnit, jsou dávno pryč. Jestli si myslíte, že stačí mít skvělý nápad a očekáváte, že ten sám o sobě bude generovat rekordní prodeje bez vašeho dalšího přičinění, čeká vás tvrdý střet s realitou. Ale není vše tak černé, tak jak se zprvu zdá. S tou správnou strategií a přípravou (+ naší dávkou pomoci) můžete svou crowdfundingovou kampaň úspěšně vytvořit i dokončit.

Připravili jsme pro Vás desatero nejčastějších chyb v crowdfundingu, kterým bude lepší se vyhnout: 🙂

1️⃣ Nemít vybudovanou dostatečnou komunitu

Nedostatečná fanouškovská základna je důvod číslo jedna, proč většina kampaní ztroskotá. Naše statistiky říkají, že když překonáte magickou hranici vybraných 30 % v prvních dnech po zveřejnění, šance, že kampaň skončí úspěšně činí 94 %. Jinými slovy: Máte v podstatě vyhráno! Ovšem čím později třetiny dosáhnete, tím se vaše šance na úspěch zase tenčí. Začnou klesat už po prvních 48 hodinách. Robustní síť fanoušků, přátel a rodinných příslušníků připravených vás podpořit (ať už sdílením nebo penězi) je základ. Ten však musí jít ruku v ruce s marketingovými aktivitami lákající potenciální přispěvatele již před spuštěním, tak aby kampaň mohla být spuštěna s velkým třeskem, a měla nastartováno směrem k úspěchu. Indiegogo doporučuje mít nasbíraný mailing list čítající minimálně 10 000 živých adres. Konkrétní číslo se pochopitelně mění kampaň od kampaně a odvíjí se od výše vaší cílové částky. Případně toho, jestli má vaše kampaň ještě jiný cíl.

2️⃣ Nebýt řádně připraven

V okamžiku zveřejnění kampaně musíte být připraveni na to, co se bude dít dál. Úkol zní jasně: Je třeba mít připravenou časovou osu všech událostí, které máte v plánu realizovat. Promyslete načasování zveřejnění projektu, vydání aktualit, reklam a dalších dílků, z nichž se vaše propagační kampaň bude skládat. Zároveň s plánem všech těchto sdělení musíte mít připravený také veškerý obsah vizuální (foto, video) i textový. K tomu je nutné si také připravit rozpočet na reklamu společně s drobnou rezervou pro změny na poslední chvíli. Neříkáme, že úspěšná kampaň nemůže být vedena ad hoc a organicky, ale zároveň věříme, že kdo je dobře připraven, nečeká ho zklamání

3️⃣ Nemít nastavený realistický cíl

Dalším frekventovaným důvodem neúspěšnosti bývají příliš vysoko nastavené cíle. Před startem kampaně je dobré udělat si střízlivý odhad velikosti komunity a jejich peněžního potenciálu. Zároveň je dobré zvážit případné využití vlastního kapitálu na podporu dosažení oněch magických 30 % v prvních dvou dnech jejího běhu. 

Motivací přispěvatelů je vícero, každopádně mají tendenci podpořit spíše ty kampaně, které zavání úspěšným koncem. Takže čím vyšší procento cílové částky máte vybráno, tím zároveň stoupá jejich ochota vás podpořit. Jedná se o dobře známý efekt prázdné hospody. Je tedy ve vašem zájmu, rozjet to správné momentum k úspěchu už na samotném začátku. Zároveň dosažením 30 % se můžete dostat do našeho publikačního plánu, a být tak zviditelněni mezi naši komunitu.

4️⃣ Nemotivující a obecně špatný obsah projektového videa

Projektové video by mělo vyzdvihnout všechny přednosti vašeho produktu, ale zároveň má dát vašemu publiku pocítit, jaká bude zkušenost s vaší značkou. Obecně říkáme, že video by ideálně nemělo být delší než 90 vteřin, maximálně však 3 minuty. Ještě důležitější je, abyste zaujali sledujícího, a zároveň mu předložili hlavní myšlenku v prvních 15-30 vteřinách. Hned na začátek je potřeba představit sebe, svůj produkt a zaujmout potenciálního přispěvatele tak, aby se díval dál. Ideálně až do konce.

Statistiky říkají, že pozornost sledujících začne rapidně upadat po prvních 30 vteřinách. A nic nezradí důvěru vašich přispěvatelů ve vás a váš produkt tak rychle, jako špatný první dojem. A jak víme, první dojem napodruhé neuděláte

5️⃣ Nemít ucelenou strategii/přístup

Dnes, ještě více než kdy jindy, je nutné přistupovat k marketingové strategii kampaně komplexně a cílit na vaše publikum více kanály. Čím více kanály jste své zákazníky schopni zasáhnout, tím větší je šance na úspěch. Ucelená kampaň využívající PR, sociální sítě a online marketing je důležitá pro vytvoření prvotního zájmu a jeho přeměnu v masivní vlnu návštěvnosti vašeho projektu. A to znamená udělat víc, než zveřejnit pár reklam na Facebooku, které stojí majlant. Je nutné ujistit se, že máte připravenou tu správnou ucelenou strategii společně s perfektní realizací, jelikož to vás může vystřelit k úspěchu. Jak my v Hithitu říkáme: Když o svém projektu nikomu neřeknete, nikdo ho neuvidí.

6️⃣ Nedostatečný nebo žádný rozpočet na reklamu

Internet je zadarmo?! Tak se zkuste zamyslet ještě jednou. Organické dosahy sledovaných stránek jsou stále menší a menší. Podle jedné z posledních studii (Sprout Social, 2023) uvidí váš příspěvek 6,4 % z vašich sledujících. A to není mnoho. Obzvláště, kdybyste je potřebovali informovat o plánovaném spuštění vaší kampaně. Jestli chcete mít vysokou návštěvnost projektu, tu proměnit v nákupy, a slavit následně úspěšnou kampaň, musíte hnát návštěvníky na stránku svého projektu ve velkém a efektivně.

Ze všech dostupných možností přináší PR a Meta reklama stále nejlepší poměr cena-výkon. Když chcete peníze vydělat, musíte je umět napřed utratit. A to platí více než kdy jindy i pro dnešní crowdfundingové kampaně. Samozřejmě pouze v případě, že vaše cílová skupina se nachází právě na IG a FB. Protože existují výjimky. Rozumět své cílové skupině a vědět, kde se pohybuje, a kam po ní sáhnout, je jeden ze stěžejních úkolů autora kampaně. 

7️⃣ Nemít unikátní produkt

Jasně, váš produkt je cool, ale je to opravdu něco nového a originálního? Něco s čím neprorazil už někdo někde před vámi? Udělejte si důkladný průzkum než začnete pálit svou energii a úspory. Samozřejmě, že i něco co tady už bylo, můžete proměnit v něco většího a lepšího. Ale ujistěte se, že ten rozdíl je podstatný a dokážete ho svým potenciálním přispěvatelům prodat.

8️⃣ Špatný obsah

Jestliže obrázek řekne více než tisíc slov, měli byste si být jistí, že říká tu správnou věc. Obrazová prezentace doprovázející váš projekt by vám měla pomoci vyprávět příběh. Ono vyprávění by mělo být stručné, promyšlené a konzistentní. Jestliže vám to rozpočet umožní, je určitě nasnadě zvážit profesionálního fotografa a copywritera. 

9️⃣ Nedostatečné strategie výhodnosti odměn

I přes nezpochybnitelnou přirozenou ochotu lidí podporovat nové umělce a inovátory, je crowdfunding převážně o protihodnotách (princip něco za něco). Ještě raději než dobrý pocit lidé rádi  dostávají něco nazpět. Velmi oblíbenou strategii, co se cenotvorby crowdfundingových odměn, týče jsou takzvané “early bird” odměny. Kdy pro omezený počet nejrychlejších nabídnete vůbec nejnižší cenu. Dále nabídněte širokou škálu odměn a různých výhodných balíčků, kterými pokryjete co nejvíce cenových škál. Od odměn v řádu nižších stokorun po desetitisíce. Každopádně by cena za produkt, jež je předmětem vaší kampaně, měla být i ve své nejvyšší podobě stále levnější než bude v následném prodeji (maloobchodním). Pokud naopak plánujete odměny limitované a exkluzivní pouze pro vaši kampaň, které již nikdy jindy a jinde koupit nepůjde, nemusíte se bát cenu navýšit, tak aby odrážela jejich výjimečnost.

🔟 Nepromyšlená distribuce odměn 

Jak se budou zakoupené odměny k vašim přispěvatelům dostávat, je nutné mít promyšlené už při tvorbě kampaně. Zejména proto, že cena za dopravu se nutně musí promítnout do nákladů, a tedy konečné ceny vámi nabízeného produktu. Zároveň je nutné předem sdělit vašim přispěvatelům jak dlouho (alespoň) přibližně budou na odměnu čekat. I když náš portál nabízí pouze vágní formulace plánovaného dodání (do týdne od ukončení, do měsíce, do čtvrt roku, atd…), stále je nutné, aby si udělali přispěvatelé představu, jak dlouho na svůj vytoužený balíček, nebo službu budou čekat. Předejdete tak jejich zbytečnému rozčarování.

Více o plánování a nacenění distribuce odměn se dočtete v článku od naší Karolíny: Co dělat po skončení projektu.

Co byste si měli z tohoto článku odnést?

Určitě vás nechceme od plánované kampaně odradit! Naopak vás chceme dobře připravit, abychom předešli nejčastějším chybám, a z nich se odvozujícím nepříjemnostem. Takže shrnutí na závěr: Nepropadejte deziluzi, že váš produkt bude automaticky generovat prodeje jen sám o sobě. Pro úspěch projektu musíte plánovat, připravit se a strategizovat, abyste se ujistili, že váš produkt dosáhne v rámci crowdfundingové komunity svého plného potenciálu.

Tento článek využívá data převzatá ze zahraničních zdrojů: Exitfund, Sproud Social a Indiegogo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *