Co dělat po skončení projektu?

22. 1. 2024

Máte otázky? 🧐 Máme odpovědi! 🤓 Plnění a odeslání odměn nemusí být tím nejpůvabnějším aspektem crowdfundingové kampaně, ale jsou zásadní pro dokončení úspěšné kampaně. Koneckonců, doručování vašich inovativních produktů dychtivým podporovatelům je to, o co jde! I když je každá kampaň jedinečná, často se setkáváme s běžnými otázkami a obavami, a proto jsme sepsali tento článek a na několik z nich vám odpověděli.

Čtení vám zabere 6 minut.

Po skončení kampaně je dobré všem přispěvatelů, poděkovat za podporu. Můžete to udělat pomocí vydání aktuality, nebo jim všem pošlete e-mail. Buďte transparentní vůči svým podporovatelům. Komunikujte s nimi často a jasně, abyste jim jasně stanovili čas doručení. Pokud se vám během zasílání odměn vyskytnou nějaké potíže (tisk knihy trvá o něco déle, na vydání CD potřebujete více času, nebo se pokazilo něco jiného), je to v pořádku, přispěvatelé s tím u odměnového crowdfundingu počítají a často bývají velmi vstřícní a chápaví. Je ale nesmírně důležité, abyste je o tom včas s upřímně informovali. Přece jen – jsou v tom s vámi. 

Také nezapomeňte s předstihem informovat o plánovaném rozesílání. Aby vaše přispěvatele nezastihla zpráva o doručování od kurýra nepřipravené. Případně, aby jim neunikla zcela, a vy jste nemuseli dopravu platit opakovaně.

Jaké jsou nejlepší tipy na dopravu pro dokončení crowdfundingové kampaně?

Pár tipů máme:  

🔹 Myslete na dopravu a plnění slíbených závazků od samého začátku – už u přípravy projektu a zadávání nabídky odměn do Hithitu  je to rozhodující. Máte na výběr 3 možnosti: 

  • Bez doručení – To použijte v případě, že odměnu můžete jen zaslat e-mailem, jedná se o online schůzku, či je odměnou osobní setkání. Je dobré v odměně zmínit, jak se s přispěvateli domluvíte na termínu, nebo ho rovnou předem určit.
  • Na adresu – Zde využijete služeb jakéhokoliv dopravce nabízejícího dodání na adresu. Přispěvatelé vám v systému vyplní svou poštovní adresu. Když si vyberete tuto možnost, políčko pro zadání adresy bude pro přispěvatele povinné a náš systém jim neumožní nákup dokončit, pokud vám adresu nezadají. Máte tak jistotu, že ji budete mít vyplněnou u každé odměny, kterou chcete rozesílat. Údaje o přispěvatelích naleznete po skončení úspěšného projektu v excelové tabulce Seznam přispěvatelů se všemi údaji, které potřebujete znát. 
  • Zásilkovna – Zde vám nabízíme využít našimi autory velmi oblíbenou službu Zásilkovny pro dodání odměn na pobočky, nebo Z-boxy. Přispěvatelé vám v systému vyplní jimi preferovanou pobočku, nebo box. Od nás dostanete po skončení úspěšné kampaně export do Zásilkovny, který vám hromadné nahrávání zásilek velmi usnadní. Jediné, co náš export neobsahuje jsou váhy a rozměry balíčků. Ty si budete sami muset doplnit buď sami do tabulky před jejím nahráním, nebo ručně ke každému balíčku po nahrání do aplikace Zásilkovny. Účet v Zásilkovně si už musíte založit sami.

🔹 Zároveň si ideálně rovnou k ceně odměny připočtěte i cenu za doručení. Ulehčí vám to práci, když v odměně rovnou zmíníte, že balné a dopravné je již v ceně. Nemusíte následně z lidí tahat další platbu a komplikovat a prodloužit si rozesílání.

🔹 Vybírejte obaly moudře! Efektivní balení může ušetřit hmotnost a prostor, což také může snížit vaše náklady.

Rekapitulace, jaké podklady pro doručování odměn od nás po úspěšném ukončení projektu získáte:

Tabulku (.xls) – Seznam přispěvatelů

  • Obsahuje všechny údaje, které jste si definovali, že o vašich přispěvatelích chcete vědět. Kromě e-mailu, celého jména, koupené odměny, včetně částky, kterou za ni zaplatili, v ní najdete také kompletní dodací nebo i fakturační adresy, případně vybrané pobočky Zásilkovny.

Import (.csv) do Zásilkovny

  • Ten vám usnadní případné hromadné nahrání zásilek do aplikace Zásilkovny. Ale stejně tak ID poboček najdete v kompletním seznamu přispěvatelů. Pro případ, že balíčky třeba rozesíláte postupně.

Nápovědy, kde tabulky najdete:

Prvních pět dní po ukončení projektu najdete první verzi seznamu přispěvatelů v tomto pop up okně. Abyste ho viděli v horní části obrazovky, musíte být přihlášení do svého účtu v Hithitu. Pozor, tento seznam není definitivní, dokud nedoběhne evidence plateb (většinou 3 pracovní dny, tedy maximálně 5 kalendářních dní) může obsahovat chyby (například přispěvatele, kteří platbu nedokončili úspěšně). Ale určitě ho můžete použít pro rozeslání prvního poděkování.

Po pěti dnech už vám garantujeme, že seznam je finální 🥳 a přesune se vám do autorské sekce webu, kde jste předtím projekt editovali. Najdete zde i již zmíněný export pro Zásilkovnu.

Pár tipů k Zásilkovně:

Pokud máte e-shop:

Jestliže máte IČO a chcete poslat zásilky, bude pro vás nejlepším řešením zaregistrovat se jako e-shop. Díky tomu budete moci po schválení registrace posílat zásilky jedna radost přes klientskou sekci, všechny podrobnosti najdete na webu Zásilkovny.

Pokud jste fyzická osoba:

V aplikaci Zásilkovna kliknete na tlačítko Odeslat zásilku, zvolíte zemi odeslání a cílovou destinaci a vyberte typ služby. Dále vyplníte kontaktní údaje příjemce (jméno, telefonní číslo a e-mailovou adresu), vyberete způsob doručení (na výdejní místo nebo na adresu), zadáte doplňkové služby (dobírka, hodnota zásilky, ověření plnoletosti, promo kód). Následně se vám zobrazí Souhrn zásilky. Tam balík zaplatíte pomocí kliknutí na tlačítko GooglePay/Apple Pay. Zobrazí se vám platební metoda – zvolíte takovou, která vám vyhovuje. Po zaplacení se vám vygeneruje heslo k podání zásilky. Pak stačí jen vyrazit na nejbližší podací místo Zásilkovny (jejich přehled najdete zde) a obsluze pobočky nahlásit podací kód, který uvidíte v aplikaci. Nemusíte tisknout žádné štítky na balík ani vyplňovat podací lístek. Obsluze podacího místa nahlaste 6místné podací heslo. Uvidíte ho v appce po kliknutí na Podat zásilku.

Doufáme, že vám článek pomohl si rozmyslet, jakou cestou se vydat a distribuce odměn vám půjde jako po másle. A kdyby náhodou ne, stačí s přispěvateli komunikovat, věřte nám. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *