Rozpočet projektu a milion korun na bramborový salát 💸🥔

4. 1. 2022

Peníze. O ty tu jde především. Pokud se chystáte pomocí crowdfundingu vybrat hromadu peněz, je možné, že budete muset nejprve nějaké prostředky investovat. Třeba takové Vasky v kampani vybraly téměř šest milionů korun, ale až 20 % z téhle velké částky investovaly do propagace a marketingu samotného projektu. I v crowdfundingu totiž platí Matoušův efekt, který v tomhle případě říká, že čím víc peněz do projektu investujete, tím víc z něj nakonec můžete získat. Abyste je neinvestovali nerozvážně, máme pro vás pár rad a tipů, jak na crowdfundingový budget a nastavení cílové částky vašeho projektu. V tomhle článku nenajdete žádné vtípky, jen seriózní business!

👁️‍🗨️ Čtení zabere 6 minut.

Krok 1: Sepište si, co všechno budete k vytvoření projektu potřebovat

Je důležité si sepsat, za co všechno budete při přípravě, v průběhu a po skončení kampaně možná platit. V téhle fázi není důležité znát konkrétní částky, vlastně částky můžete úplně vynechat. Jde spíš o to ujasnit si, co všechno bude třeba udělat pro to, abyste kampaň zdárně vytvořili, spustili, dostali mezi lidi, splnili záměr, který v ní slibujete, a dodali odměny. Tenhle seznam pak může taky hezky posloužit jako váš interní to-do list, abyste na nic důležitého nezapomněli.

Pro hrubou představu přidáváme obecný výčet nejčastějších položek a malé upozornění pro autory projektů s nižšími cílovými částkami. 

Neděste se. 🙂 Pokud totiž plánujete projekt s menší cílovou částkou nebo jste extrémně oblíbení lidé, můžete spoustu z toho, co je níže popsané, zvládnout sami nebo s pomocí svých přátel a známých. Vždycky je ale dobré zvážit, jestli danou věc zvládnete vy samotní nebo vaše okolí nepožadující finanční kompenzace vytvořit v takové kvalitě, abyste byli opravdu spokojeni s tím, že vás samé a vaše nápady reprezentuje.

Před spuštěním

  • Textace – Zvládnete texty úplně bez pomoci? Bezva! Někteří ale takové štěstí nemají a budou si muset najmout copywritera, který s texty pomůže. Nebo je zvládnete vytvořit sami, ale nejste si jisti gramatikou, takže využijete služeb korektora? 
  • Grafika – V Malování by to taky šlo, ale záleží na tom, jakou o svém projektu máte představu. Možná tedy bude potřeba grafik. 
  • Fotky – Zvládáte natofit kvalitní produktové fotky telefonem? Skvělé, tím pádem vám tahle položka odpadá. Pokud to ale vy, ani nikdo z vašeho okolí neumí obstojně, do fotografa raději investujte. Lidi nakupují očima.
  • Video – I tady to jde na mobil, ale jinak se asi bude chtít prezentovat autor projektu za desítky tisíc a jinak takový, který míří k milionům. Tam bychom raději než do selfie tyčky doporučovali investovat do videočlověka. 
  • Prototyp a ukázky hmotných odměn – Bez nich se neobejdete, věřte nám. Lidi neradi kupují zajíce v pytli a bez toho, abyste jim danou věc ukázali, o ni s velkou pravděpodobností neprojeví zájem. Je to potřeba vyrobit a nafotit. Nebo aspoň ukázat graficky. 
  • Propagace před spuštěním projektu a PR – Daleko lépe se vám bude rozjíždět projekt, o kterém už někdo ví. A co kdyby ten někdo věděl taky o tom, že chystáte projekt na Hithitu a chtěl být první, kdo se o něm dozví? Investujte do propagace ještě před spuštěním projektu, vyplatí se to!

V průběhu

  • Marketing – Kouzlo úspěšné kampaně. Startuje u výkonnostní reklamy, pokračuje přes tiskové zprávy v médiích a končí u placených spoluprací s Leošem Marešem. Sdílení od vaší mámy asi nebude stačit, i když ona bude jistě přesvědčena o opaku. Nepodceňte marketing a rozpočet na něj rozmýšlejte velkoryse. 
  • Tým a jeho lidská práce – Přečetli jste si už všechny body výše? Tak to vám musí být jasné, že sami to nezvládnete. A teď si představte, že projekt skončil úspěšně a vy balíte všechny odměny. Vše-chny. Pokud se vám už teď protáčí oči, sežeňte si na pomoc další lidi. Můžou to být vaši nejbližší, kamarádi, brigádníci anebo profesionální tým. Od toho se pak odvíjí náklad na tuhle položku. 🙂

Po úspěšném skončení 

  • Provize a poplatky – Najdete je v našich obchodních podmínkách
  • Záměr projektu – Ať už se jedná o výrobu produktu, vývoj služby, stavební práce na opravu prostoru, nahrávání hudby nebo cokoliv dalšího, určitě to něco bude stát. Esence, kterou z projektu potřebujete dostat, to jsou přesně tyhle peníze. O ty tu jde.
  • Výroba odměn – Jeden ze dvou nejdůležitějších a nejkruciálnějších výpočtů, který musíte v rámci přípravy na váš projekt provést. Propočítejte si každou jednu odměnu, buďte důslední a řekněte si o pomoc, potřebujete-li ji. Tady se seknout nechcete.
  • Obaly – Než odměnu k přispěvateli pošlete, budete ji pravděpodobně muset do něčeho zabalit. Obalový materiál není radno podceňovat.
  • Doručování – Vyberte si předem zásilkovou službu, kterou plánujete použít, a zjistěte si její ceník. Podle něj pak nezapomeňte upravit cenu odměn a navýšit cílovou částku o náklady na dopravu.
  • Daně – Peníze z Hithitu jsou klasifikované jako příjem z prodeje, nezapomeňte s nimi tedy příslušně nakládat a počítejte i se zdaněním, týká-li se vás.

Všechny tyhle položky je bezva zapsat do excelovské tabulky, třeba do kolonky „náklady“. Naše tabulka je, prosím pěkně, jen ilustrační.

Krok 2: Přiřaďte k nákladům předpokládané částky

Tabulku, ve které se skví seznam nákladů, jste zvládli vytvořit v minulém kroku. Teď nastal čas k nákladům přidat konkrétní částky, které budou třeba na jejich realizaci. Ke stávajícímu sloupečku tedy přidejte ještě sloupeček „částka“. (Případně „poznámka“, potřebujete-li ke svým myšlenkám doprovodný komentář.) 

V tenhle moment je třeba provést patřičný výzkum. Prověřit ceny dodavatelů odměn, porovnat ceníky dopravních služeb a nechat si poslat nabídky od markeťáků. Pokud nemáte tušení, kdo je nejlepší na trhu, zeptejte se úspěšných autorů starších projektů nebo se ozvěte nám do Hithitu. Dorazivší nabídky srovnejte, vyberte tu nejvýhodnější možnost a přidejte vyčíslení do tabulky. 

Počítejte taky s tím, že se v rámci projektu může něco zvrtnout. Je proto dobré nechat si menší částku na tyhle nepředvídatelné trable, abyste pak nebyli nemile překvapeni třeba zdražením výroby nebo dopravného. Obecně je fajn připočítat k nákladům cca 15-30 %.

Krok 3: Sestavte si projektový rozpočet

Když sečtete všechny sumy, které jste si v předchozím kroku do tabulky zapsali, a připočtete k nim procenta pro případné neočekávané náklady, měla by vám vyjít cílová částka, o kterou si v projektu říct. Heuréka!

Částka by rozhodně neměla být nižší, než jakou opravdu potřebujete, pokud tedy nepoužíváte crowdfunding jen jako jednu z cest financování. To abyste neriskovali, že sice peníze vyberete a projekt uspěje, ale vy pak nebude schopni splnit svoje závazky nebo budete muset lidem posílat odměny v obalu od salámu. Neměli byste ale naopak mířit ani o moc výš, neb vybrat vyšší částku logicky vyžaduje víc úsilí a víc vynaložených peněz. 

Obecně se vyplatí cílovou částku držet spíš v nižších patrech a stanovit si milníky, které ji rozloží do vyšších cílů. Už s prvním vybraným milníkem ale máte zaručeno, že peníze dostanete, takže se vám pak volněji dýchá a můžete se dál věnovat propagaci milníků dalších. Mrkněte, jak to udělali třeba autoři projektu Vasky, Matemág nebo holešovické stěny Mamut.

Ufff, utřete pot z čela a případné slzy. 🙂 Jeden z nejsložitějších kroků přípravy projektu tímhle máte z krku! Teď nastává čas vrhnout se na těch 14 bodů, které jsme si popsali výše ve sloupečku nákladů. Že se zase začínáte potit a slzíte?

Pomůže vtípek? 🙂

Jako vtip totiž začala i slavná crowdfundingová kampaň na bramborový salát Zacka Browna. V roce 2014 vybral tenhle týpek na Kickstarteru 55,492 dolarů (dneska by to bylo přes 1 200 000 Kč) na to, aby udělal misku bramborového salátu. Vážně čtete dobře. Projekt, který měl za cíl vybrat 10 dolarů, nakonec podpořilo 6911 lidí z celého světa a Zack krom misky salátu lidem uspořádal i obrovskou salátovou párty a dva roky po skončení projektu vydal kuchařku The Peace, Love and Potato Salad (Mír, láska a bramborový salát). Nejsem si moc jistá, jak moc se Zack zabýval před spuštěním kampaně rozpočtem, ale vsadila bych si, že po jejím skončení by byl dost rád, kdyby ho měl hotový. 

Obrázek je od Денис Марчук z Pixabay

Takže znovu. Utřete pot z čela a případné slzy. 🙂 Jeden z nejsložitějších kroků přípravy projektu tímhle máte z krku! Gratulujeme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *