Crowdfunding může pomoci vašemu podnikání. Cesta, jak získat peníze v době, kdy ceny energií decimují české domácnosti

27. 9. 2022

Hotely se obávají zimy. Skláři volají SOS. Drahý plyn komplikuje výrobu. Titulky novin se v posledních měsících plní zprávami, které jednomu nemusí dát spát. Firmy i jednotlivce trápí vysoké ceny energií, řada podnikatelů se obává snížené poptávky o své služby či produkty ze strany zákazníků, kteří kvůli inflaci hledají možnosti úspor, kde mohou. Každá krize je ale zároveň příležitostí. Chcete vyjít z krizového roku jako vítěz? Pak pokračujte ve čtení. Slyšíte o crowdfundingu poprvé? Nevadí, na následujících řádcích se dozvíte, jak vám a vašemu podnikání může pomoci.

Čtení zabere 4 minuty.

✄- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vzhledem k současné energetické krizi a nepředvídatelné státní finanční podpoře jsme spustili program Hithit Energie: zjednodušená pravidla, individuální podmínky nebo nadstandardní rozsah konzultací zdarma. Neváhejte tento program využít.

✄- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Naučte se tančit v dešti

„V podnikání nemůžete čekat, až bouřka přejde, je nutné naučit se tančit v dešti,“ řekl Steve Jobs, legenda IT světa. Poslední dva roky neprší, ale přímo leje. Po restrikcích spojených s pandemií koronaviru jsme se ani nestačili nadechnout a přišla ruská invaze na Ukrajinu. A tak bychom si měli zvyknout na tanec v dešti.

Na pandemii koronaviru nenajdeme zřejmě nic pozitivního, co by vykompenzovalo ztráty na životech a ekonomické škody, ale i tato krize přinesla pozitivní změny v chování lidí, třeba z hlediska společenského: větší soudržnost a ohleduplnost. Pokud zůstaneme u chování lidí jako spotřebitelů, koronavirová pandemie přinutila lidi trávit více svůj čas online. Podle průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ), zveřejněného na jaře letošního roku, využívalo internet v roce 2021 již 83 % osob, 72 % se k němu připojovalo i přes mobilní telefon. Mezi nejčastější online činnosti přitom podle ČSÚ patří čtení zpravodajství, využívání internetového bankovnictví či nakupování.

Více času na internetu nahrává právě crowdfundingu, který využívá technologické trendy a online nástroje k tomu, aby lidi spojoval – spojoval ty, co mají nápad, s těmi, kteří je chtějí podpořit. Odměnový crowdfunding  je takový e-shop se zbožím, které ještě neexistuje. Funguje na principu předprodeje. A to v době, kdy čím dál více lidí nakupuje online, vám otevírá dveře k tomu, abyste objevili pro své podnikání další možný zdroj financování. Tak je pojďme společně otevřít. 🚪🔑

Odměnový crowdfunding v praxi

Odměnový crowdfunding je způsob alternativního nebankovního financování, ve kterém se přispěvatelé pomocí svých příspěvků zasazují o naplnění, často předem nastavené, cílové částky. Může jít o nastartování nového podnikání, uvedení produktu zaběhlé značky, otevření gastro či kulturního prostoru, vydání díla a taky o spoustu dalších záměrů, které nejlépe odhalíte, když mrknete na ukončené projekty u nás na webu.

Odměnový crowdfunding u nás zažívá v posledních letech boom, o čemž vás mohou přesvědčit naše čísla (tady a tady), kdy průměrná úspěšnost projektů na Hithitu se pohybuje okolo 60 % (v loňském roce v říjnu a listopadu byla dokonce okolo 70 %). V roce 2021 lidé přispěli na všechny projekty, kterých bylo 663, téměř 90 milionů korun. 

Ač je letošní rok téměř od svého počátku zasažen válkou na Ukrajině a její ekonomické dopady pociťují téměř všichni, chování přispěvatelů na Hithitu se nezměnilo a i v uplynulých měsících je většina projektů úspěšných. Dokonce padl jeden crowdfundingový rekord, a to české značky Skinners, která vybrala na svůj nový produkt přes 7 milionů korun. A stala se tak druhým nejúspěšnějším projektem v historii Hithitu (více zde). Mezi letošní úspěšné projekty, které by vás mohly zajímat, patří např. společnost Český smalt.Ta se zabývá výrobou, prodejem a renovací litinového nádobí a v crowdfundingové kampani vybrala přes 500 tisíc korun. Po její bok se staví zlínská stolařská dílna Sosone a její projekt udržitelných štokrlat, na které dílna vybrala přes 600 tisíc

To, že crowdfunding je populární nástroj, jehož využití najdeme i v mezinárodní politice, dokládá crowdfundingová platforma, kterou v květnu letošního roku spustil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prostřednictvím které mohou lidé podpořit Ukrajinu. 

Češi jsou nejštědřejší ve své moderní historii

Češi se řadí mezi národy, které se vyznačuje ochotou pomáhat – především finančně – lidem, kteří to potřebují. Na sbírky pro Ukrajinu přispěli lidé více než 1,5 miliardy. Nejvíce v historii. Je třeba mít na paměti, že odměnový crowdfunding není charita. Ale jak dokazují naše čísla, ale i třeba speciální program Antivir, je crowdfunding zrcadlem chování (v pozitivním slova smyslu) české společnosti.

Právě „covidový“ rok nám umožnil rychle zareagovat na novou situaci a spustit již zmiňovaný program Antivir. Našli jsme cestu, jak z bezmoci udělat moc, a pomohli jsme lidem, jejichž živobytí přestalo existovat, aby alespoň částečně převzali kontrolu nad svým životem ve chvíli, kdy to vypadalo, že nic není v jejich rukách a nejsou žádná pravidla. Program také potvrdil chování Čechů v krizových situací, ve kterých se projevuje pozitivní síla občanské společnosti a komunitního života. Crowdfunding v této době prokázal svoji sílu jako prvek sdílené ekonomiky, který přispěl k udržitelnému rozvoji v jinak těžko udržitelné situaci. 

Celkově se do programu Antivir přihlásilo 313 projektů, z nichž cílové částky dosáhlo 176 projektů. Lidé jim poslali více než 28 milionů.

Co vám odměnový crowdfunding v současné době nabízí?

To, o co tu jde především – získáte peníze, které potřebujete. Bez rizika, zbytečných půjček a papírování.

Zocelíte a rozšíříte svoji základnu zákazníků. Spuštění crowdfundingové kampaně je výborný marketingový a PR nástroj k oslovení stávajících a budoucích fanoušků. Díky kampani můžete rozšířit povědomí o své značce, produktu, plánech mezi lidi, kteří o vás doposud neslyšeli. A mnohdy to, co nabízíte, zrovna potřebují, dlouhodobě shánějí anebo je prostě jenom váš nápad nadchne a rozhodnou se ho podpořit. A po skončení úspěšné kampaně, vám dáme kontakty všech vašich zákazníků.

Co můžete také ocenit, je, že crowdfunding funguje jako takový test vašeho byznysu a zkouška marketingu nanečisto. S námi zjistíte, jaký druh propagace vám funguje, na koho cílit, co a jak zákazníkům říkat.A hlavně: pokud neuspějete, nic nám nedlužíte. Podívejte se, jak to funguje, anebo nám rovnou zavolejte (778 738 664) či napište (info@hithit.cz). Společně se na to podíváme. 👀🤝✨

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *