Čísla, která mluví za nás. A pro vás

29. 3. 2022

Pokud čtete tyto řádky, tak už víte, že crowdfunding není sprosté slovo a máte představu, jak Hithit funguje. Pokud tápete, podívejte se na další texty na našem blogu, které vám vše potřebné osvětlí. Budeme ale vycházet z toho, že víte. 🙂 A my zase víme, co potřebujete, abyste uspěli. A abyste nám fakt věřili, vytáhli jsme z útrob Hithitu pár čísel, která vás přesvědčí. Protože čísla, ta nikdy nelžou.

Čtení zabere 5 minut.

Přímá úměrnost v praxi

Přímá úměrnost je taková závislost jedné veličiny na druhé, kdy se při zvýšení hodnoty jedné veličiny zvýší i hodnota druhé veličiny. Tak zní definice, jejíž správnost potvrzujeme my sami. Máme provizi jenom z úspěšných projektů, a je tak pro nás kruciální, aby naši autoři uspěli. Hithit v posledních letech nadstandardně roste a svoji úspěšností překonává světové crowdfundingové platformy. A jelikož aplikujeme přímou úměrnost, znamená to jediné: roste úspěšnost našich autorů. Zatímco v roce 2013 byla necelých 45 %, v roce 2018 cca 48 %, tak v loňském roce byla téměř 60 %. Pokud se podíváme na loňský rok podrobněji, tak například v říjnu a listopadu se úspěšnost pohybovala okolo 70 %. Je tak větší šance uspět na Hithitu než u maturity dostat jedničku nebo dvojku z didaktického testu z matematiky. 🙂

Peníze až na prvním místě

Hlavní důvod, proč chcete jít na Hithit, je, že potřebujete peníze na svůj nápad. Pravděpodobnost, že je získáte, je vysoká. A my uděláme možné a někdy i nemožné, aby se tak stalo, ale přímo od nás je nedostanete (ehm, často si teda taky něco koupíme :). Dostanete je od těch, kteří vám fandí, kterým se váš nápad líbí, kteří vám věří. Tato skupina zahrnuje široký okruh, počínaje vaší mámou, konče naprosto cizími lidmi, které jste dokázali zaujmout. Jaké jsou tedy počty těch, kteří vám pomůžou splnit si sen? V loňském roce přispělo na projekty 61 433 lidí. To je asi jako, kdyby přispěla celá Opava a pár okolních vesnic k tomu. Přičemž 11 084 lidí přispělo více než jednou, někteří dokonce více než desetkrát. A to je zase, jako kdyby celé Domažlice pravidelně nakupovali na Hithitu. Pokud se podíváme na data od roku 2013, tak na Hithitu přispělo 276 661 lidí. To už nakupovali Ostraváci. A 82 435 z nich nakoupilo více než jednou. To se přesouváme do Zlína a okolí, jehož obyvatelé by pravidelně posílali příspěvky.

Když jsme zmínili tu Ostravu. Víte, kolik místní dopravní podnik investoval do modernizace tratí a zastávek? 380 milionů korun. A byla to i cena vybudování kanalizace v Přerově. A taky je to tolik (no, něco málo přes), kolik vybraly úspěšné projekty na Hithitu za 9 let fungování. Přičemž v roce 2021 lidé přispěli na všechny projekty, kterých bylo 663, téměř 90 milionů korun. Většinu těchto peněz si však mezi sebou rozdělily ty projekty, které skončily úspěšně.

Poděkování se vyplatí. I v crowdfundingu

Podstatou odměnového crowdfundingu jsou odměny. Jak mají v ideálním případě vypadat, se brzy taky dočtete na našem blogu. Ale pokud už se vám teď kouří z hlavy z toho, co vymyslet, máme pro vás uklidňující zprávu: poděkujte svým přispěvatelům. Vaše mozkové závity to nebude bolet a vyplatí se to. Když se totiž podíváme na čísla, tak nejúspěšnější projekt na Hithitu od DVTV, který vybral téměř deset milionů korun, měl svoji nejprodávanější odměnu poděkování. Ta stála 300 korun a koupilo si ji přes 3 tisíce zájemců.  O originální poděkování měli zájem také podporovatelé projektu V síti. Tuhle odměnu si za 222 korun koupilo přes tisíc z nich. Jenom pozor: přímá úměrnost v tomto případě tak úplně neplatí, neznamená to, že čím víc poděkujete, tím víc se vám pohrnou peníze. Vaši fanoušci vás rádi podpoří, ale zároveň touží po něčem originálním, netradičním či za zvýhodněnou cenu (jo, slevy fungují i v crowdfundingu). A tak mezi TOP 10 prodávaných odměn na Hithitu patří také cukrářská kniha s podpisem, kterou si zakoupilo téměř 1,5 tisíce lidí, nebo Velká obědová bichle, kdy si za cenu jedné fanoušci mohli koupit rovnou dvě. A tuhle odměnu si koupilo opět skoro 1,5 tisíce z nich. 

Na Hithitu není neúspěšné kategorie

Které projekty byly na Hithitu nejúspěšnější, zmiňujeme pravidelně, avšak opakování je matka moudrosti, takže jejich seznam najdete i na našem webu.  Na Hithitu je celkem 19 různých kategorií, kam můžete váš nápad zařadit, od sportu přes technologie i jídlo až k módě a divadlu. Mohlo by vás tedy zajímat,  jaké kategorie byly v loňském roce nejúspěšnější, co se týče množství získaných peněz? Pomyslnou zlatou medaili získává sport. Tam bylo úspěšně skončených 33 projektů, které vybraly přes 22 milionů korun. Nejúspěšnější z nich byl online koučink Železné koule, který na Hithitu od svých fanoušků vybral 6 746 907 korun. A je to zároveň druhý nejúspěšnější projekt v historii Hithitu.

V TOP 3 jsou pak ještě kategorie komunita a antivir. V první uvedené bylo 93 projektů, které vybraly více než 20 milionů korun. Antivir byla speciální kategorie, která vznikla jako rychlá pomoc živnostníkům kvůli opatřením v souvislosti s pandemií covidu. V této kategorii bylo 73 projektů, které vybraly přes 18 milionů. Vzhledem k tomu, že antivir byla výjimečná kategorie, přidáme ještě bramborovou medaili pro literaturu. V té bylo 95 projektů, které získaly více než 14 milionů korun.

Co je pro vás také důležité, je, že na Hithitu neexistuje neúspěšná kategorie. A tak máme ty, kde sice není tolik nápadů v porovnání s naší TOP 3, ale to jim neubírá na zájmu jejich fanoušků. V loňském roce měli v naší „nejmenší“ kategorii divadlo 4 projekty, které vybraly přes 400 tisíc korun. Přičemž samotné jejich cílové částky byly v řádu desítek tisíc korun.V kategorii média to pak bylo 10 projektů, které od svých fanoušků získaly přes milion.

Z toho všeho, co už dneska víme, podpořené našimi čísly, věříme, že neexistuje nápad, se kterým byste nemohli uspět (bavíme se o nápadech v souladu se zákonem 🙂 ). Když v crowdfundingu uspěl bramborový salát Zacka Browna, proč ne vy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *