Všechna čísla za Hithitem, která jste chtěli znát, ale báli jste se zeptat

28. 6. 2022

Čísla, data, statistiky… Opakovaně se nás ptáte na spoustu čísel, která stojí za Hithitem. Jaká je úspěšnost projektů, kolik obvykle vybírají peněz, kolik se vybralo nejvíc peněz nebo kolik kusů a jaké odměny se historicky prodalo nejvíc. A těch bakalářských a diplomových prací, na kterých jsme se podíleli, těch je! Jéje! Nás samozřejmě data z útrob Hithitu zajímají také a pravidelně na ně koukáme, abychom je analyzovali, zlepšovali díky nim úspěšnost našich projektů, uživatelskou přívětivost našeho portálu nebo prostě jen tak, abychom si u odpolední kávičky udělali radost z pěkných výsledků.

👁️‍🗨️ Čtení zabere 9 minut.

A tak se zde můžete podívat  na různá data, která se nám podařilo z naší databáze vytáhnout. Některé ve formě tabulku, jiné znázorněné grafy. Omluvte prosím jednodušší  grafickou úpravu. Jde o kousky html kódu, které graficky znázorňují data vytažená z naší databáze. Původně byly vytvořeny pouze pro naši interní potřebu, ale když už je máme a vy se po nich neúnavně ptáte, tak jsme se je rozhodli vystavit i veřejně tady na našem blogu. Nemáme se ostatně za co stydět. Začneme rovnou žebříčkem těch nejúspěšněnjších a to hned podle několika parametrů. Podle vybrané částky, překonání cíle a počtu prodaných odměn. Vybírejte si sami v rolovacím meníčku nad tabulkou.

Hithit má určitou sezónnost, která neodráží ani tak aktivitu přispěvatelů, jako spíše autorů. Takže o prázdninách se toho u nás moc neděje a stejně tak první měsíce v každém novém roce bývají klidnější. Naopak nejrušněji je u nás, celkem podle očekávání, kolem Vánoc. Rok 2021 byl ovšem dost nestandardní. Svět e-commerce byl poznamenán covidem a nástupem vysoké inflace a vánoční sezóna se oproti předchozím rokům v podstatě neobjevila. Silný leden byl naopak dán velkými projekty z konce roku 2020, jejichž trvání přesahovalo až do ledna 2021.

Obzvláště graf ukazující poměr vybraných peněz na úspěšných projektech versus neúspěšných je zajímavý. Neboť ukazuje to, co často o crawdfundingových projektech tvrdíme: Projekty jsou buď úspěšné, nebo propadnou na celé čáře. A to je zde krásně vidět: Úspěšnost všech projektů se pohybuje kolem 60 %, ale vybraná částka je z více než 90 % ve prospěch úspěšných. To znamená, že neúspěšné projekty vybraly pouze pár procent ze svých plánovaných cílových sum. Málokdy skončí neúspěšně projekt s vybranou cílovou částkou 90 %. Obvykle má vybráno do 10 % a velmi často absolutní 0.

A tady grafy ukazující jasně onu zmiňovanou sezónnost:

Dále najdete, jak šel čas s našimi uživateli. Už je vás více než 300 000, kteří jste alespoň jednou na Hithitu přispěli nebo založili svůj projekt! A z toho máme velkou radost!

Dokonce se mezi vámi najdou tací, kteří přispívají opakovaně a na Hithit se rádi vracejí. Tabulka, na kterou se můžete podívat níže, ukazuje, že v roce 2021 bylo mezi vámi 162 přispěvatelů, kteří na Hithitu nakoupili 10x a více. A za 9 let je takových více než 3 000!

Vaše dotazy často míří k odměnám, ptáte se na inspiraci, co vlastně do odměn nabídnout. Tomu jsme věnovali samostatný článek (a další články s odměnovou inspirací jsou v přípravě). V následující tabulce najdete výše příspěvku a ceny odměn pro jednotlivé kategorie, které Hithit nabízí. Je jich celkem 19. A to vám odpoví na otázku: V jakých cenových hladinách by se vaše odměny měly pohybovat a kolik obvykle stojí nejfrekventovaněji prodávané odměny? Když si myší najedete na konkrétní sloupečky grafu, zobrazí se vám přesný počet přispěvatelů v dané cenové hladině.

Také vás zajímá, které kategorie projektů jsou nejúspěšnější. Jestli je větší šance na úspěch pro kategorie Komunita, nebo Technologie. Jestli vybírají víc kategorie Vzdělání, nebo Design. Na tuto otázku ale neexistuje odpověď. My říkáme, že na Hithitu není neúspěšná kategorie. To zda projekt uspěje, je dáno spíše tím, co nabízí, jak dobře ho jeho autoři připravili nebo jak ho propagují.  V následujícím grafu se můžete podívat, jak se dařilo projektům napříč kategoriemi. Kategorii si vybíráte v rolovacím meníčku označeném šipkou a opět po najetí myší na konkrétní sloupeček se vám ukáže, kolik úspěšných projektů jsme v roce 2021 měli v dané kategorii a cílové cenové hladině, respektive vybrané částky.

A nakonec se můžete proklikat krásnými vějířovitými grafy, které ukazují úspěšné i neúspěšné projekty jednotlivých kategoriích. Plocha pole vyjadřuje poměr počtu projektů v kategorii k počtu všech úspěšných napříč kategoriemi. Po najetí kurzorem na kategorii, která vás zajímá, se vám ukáže, kolik přesně projektů to bylo, kolik peněz vybraly a kolik měly přispěvatelů. A můžete jít ještě hlouběji! Po kliknutí na vybranou kategorii se vám zobrazí všechny její úspěšně ukončené projekty roku 2021 a ty si dále můžete otevřít až na jednotlivé odměny tohoto projektu. A stejným postupem je možno si projít i projekty neúspěšné. Protože občas může být přínosné i poučit se z chyb, které udělal někdo před vámi, a ideálně je neopakovat. A takových pionýrů slepých uliček máme na Hithitu více než dost.

A to je od nás pro vás vše. 🙂

Nenašli jste, co jste hledali? Zajímá vás nějaká další statistika? Neváhejte se nás zeptat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *