Proč budovat lovebrand skrze crowdfunding? Důvodů je hned několik!

6. 12. 2021

Co to vlastně crowdfunding je a jaké jsou jeho formy, jste se už dozvěděli v našem minulém článku. To nejpodstatnější o crowdfundingu tedy už víte. Co ale možná ještě nevíte, je to, proč se cestou crowdfundingu vydat a co z toho vlastně budete mít. A tak jsme pro vás ty nejzásadnější důvody shrnuli, ať jste v obraze.

Čtení zabere 3 minuty.

Oslík už se nemusí třást

Největší výhoda crowdfundingu je jasná – může vám pomoct za poměrně krátkou dobu získat dostatečné množství peněz na váš vysněný podnikatelský nápad (ať už je to vydání knížky, otevření kavárny, nebo rozjetí výroby triček). A o to tady jde, že jo.

Získáním peněz přes crowdfunding zároveň ale nezaprodáte duši ďáblu, ani se neupíšete k úrokům v bambilionových výšinách, které budete splácet ještě kdo ví kdy. A navíc, celková administrativa kolem crowdfundingové kampaně je mnohem jednodušší než třeba taková klasická žádost o půjčku v bance, kdy k žádosti o podnikatelskou půjčku je většinou potřeba předložit také přiznání k dani z příjmů, doklad o její úhradě, účetní závěrky nebo aktuální výkazy. U nás na to jdete jednoduše – takhle.

Průzkum trhu bez rizika

Výhodou nad všechny výhody může být pro většinu autorů ověření potenciálu jejich nápadu. Protože k čemu by ty peníze na tisk knížky byly, kdyby ji nikdo nechtěl číst? Proč vrážet tolik peněz do kavárny, do které nepřijdou žádní hosté? Nebo šít trička pro celý arzenál, když ho bude nosit akorát tak autorova máma?

Těmhle katastrofickým scénářům se můžete díky crowdfundingu oklikou vyhnout. Lidé vás totiž podpoří jen, pokud o váš nápad/produkt/službu budou mít zájem a bude se jim líbit. Zpětnou vazbu trhu tak máte dřív, než proinvestujete statisíce nebo dokonce miliony. Pokud se váš projekt bude dostatečně líbit, máte vyhráno, peníze v kapse a k tomu věrné fanoušky a nové zákazníky.  A to se vyplatí, ne? No a pokud se líbit nebude a vaše crowdfundingová kampaň nedopadne, nevěšte hlavu, s nulou, či dokonce v záporných číslech na účtě a knížkou/kavárnou/tričkem, co nikdo nechce, neskončíte. Pokud váš projekt na Hithitu neuspěje, vrátí se peníze zase zpátky na účty vašim přispěvatelům (a to v plné výši) a odměny, které si od vás přispěvatelé koupili, doručit nemusíte. Zároveň neplatíte žádné poplatky, a to ani nám, ani bankovní poplatky platební bráně. A taky to vždycky můžete zkusit příště. Suma sumárum, riskujete jen úspěch… nic víc ani nic míň.

Ten umí to a ten zas tohle… a všichni dohromady vám můžou poradit!

Jak už bylo řečeno, v crowdfundingové kampani rozhazujete sítě mezi své potenciální fanoušky (čtenáře, kávomilce, zákazníky), kteří mají možnost nakoupit si od vás předem. To vám dává zároveň skvělou příležitost získat od nich podněty na zlepšení nebo různé úpravy a návrhy. Nejste si jisti, jestli by měla knížka skončit happy endem? Zeptejte se. Máte v plánu mít ve své kavárně obřího pavouka jako mazlíčka? No možná vám vaši potenciální arachnofobičtí zákazníci tenhle nápad rozmluví. Nabízíte trička pouze s výstřihem do „véčka“? „A proč ne i jiné?“ mohli by se ptát vaši fanoušci. Jednoduše, ani v crowdfundingu neexistuje jen bílá (líbí), nebo černá (nelíbí). Lidé vám rádi poradí, tím spíš, když si o to přímo řeknete.

Zákazníci nad zlato

Důležité také je, že tím, že dáte lidem možnost stát u zrodu vaší značky a díky tomu, že budou mít pocit, že jsou důležitou součástí vašeho projektu, získáte dost možná své první věrné zákazníky. A to ať už kampaň dopadne, nebo ne. I když se vám totiž nepovede dotáhnout cílovou částku do konce, budete vědět, že tu někde jsou lidi, kterým se váš nápad líbí (ačkoliv pozor, přímý kontakt na ně nedostanete). A oni budou vědět o vás… což nás přivádí k poslednímu bodu.

Tihleti? Ty znám!

Výhodu, kterou bychom neměli vynechat, je totiž zcela jistě budování povědomí o vaší značce. S crowdfundingovou kampaní (která u nás na Hithitu může trvat až 45 dní) se pojí také masivní propagace, díky níž by váš projekt měl být po celou dobu, co poběží, úplně všude. Dnes a denně. Na Facebooku, na Instagramu, na LinkedInu, v e-mailu… všude. Pokud propagaci nepodceníte, lidi si váš všimnou. A i když si někteří z nich možná v tu danou chvíli nic nekoupí a vaši kampaň nepodpoří, vryjete se jim pod kůži. Budou vědět, že jste a nejspíš i kdo jste a co děláte. A to je k nezaplacení, nebo ne? Kromě toho budete mít skvělou příležitost vyzkoušet si nanečisto marketing k vašemu produktu/službě a „na ostro“ do toho tak pak už jít s cennými zkušenostmi, které vám pomůžou vlnami marketingu proplouvat o něco snadněji.

Proč teda právě crowdfunding?

Abychom si to shrnuli, přehledně, v pár bodech – v čem je tedy ten crowdfunding dobrý?

  • Můžete skrz něj získat peníze na svůj vysněný nápad,
  • neupisujete se k úrokům v nebeských výšinách, buď odejdete s částkou, kterou potřebujete, nebo ne. Nic víc, nic míň.
  • Získáte zpětnou vazbu trhu ještě před tím, než proinvestujete svoje peníze,
  • vaši potenciální zákazníci vám mohou pomoct váš projekt doladit a vylepšit
  • získáte věrné zákazníky,
  • vybudujete povědomí o své značce.

S crowdfundingem tedy nešlápnete vedle. Nezapomeňte, s námi riskujete jen úspěch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *