Neodkládej, dokládej

25. 4. 2022

Projekt skončil úspěchem, cílová částka se na vás směje, odměny frčí k natěšeným přispěvatelům, lidi vás plácají po zádech, že jste to zvládli, pocitově stoupáte až do oblak 🎇 … A najednou BUM! 💥 Tvrdý pád na zem, když přijde na řešení peněz, účetní a daňové doklady. Tenhle článek vám podá pomocnou ruku a zvedne vás ze země.

Čtení zabere 4 minuty.

Jak to má Hithit s penězi obecně?! 💸

  • VŠECHNO, NEBO NIC. 💰 Pokud se vybere cílová částka nebo víc – peníze míří k autorům. Pokud ne – vrací se v plné výši zpět na účty přispěvatelům.
  • Po celou dobu kampaně se peníze shromažďují na účtech platební brány. Těch má brána několik a my jako Hithit k nim nemáme žádný přístup. Proto je nezbytné, aby všechny platby prošly přes náš systém a není možné peníze jen tak poslat na účet, složenkou či po holubovi. 🐦 Za tuhle službu si pak platební brána účtuje administrativní poplatek 699 Kč a 1,5 % + 1 Kč z každé platby. Od platební brány dostanete fakturu na tuto částku. Bankovní poplatky jsou ze zákona zproštěny DPH.
  • Na provizi pro Hithit, která činí maximálně 9 % (+ DPH z ní, které je 21 %), od nás dostane autor/ka fakturu, abychom mu zaručili pořádek v jeho financích.
  • Počítejte s tím, že bankovní poplatky společně s naší provizí obvykle (u nízkorozpočtových projektů s cílovou částkou do 200 000 Kč) dohromady tvoří částku 12 – 15 %, která se vám strhneme z vybrané částky. Počítejte s tím jako s náklady na crowdfundingovou kampaň. U projektů s vyšší cílovou částkou (v řádech stovek tisíc korun) je tento náklad obvykle do 10 %.
  • Abyste mohli mít u nás projekt, nemusíte být podnikatel/ka ani nemusíte mít IČO.
  • Peníze dostanete zhruba do 2 týdnů. Po skončení projektu čekáme na připsání všech plateb (hlavně těch, co poslali přispěvatelé na poslední chvíli), jakmile všechny doběhnou, předáme vás platební bráně k vyplacení projektu. Brána vám předá všechny informace a pošle dokumenty, se kterými je potřeba zajít na CzechPoint, aby se ověřilo, že účet který jste nám zadali je váš a vy jste opravdu autory projektu. Poté je potřeba nahrát ověřené a následně naskenované dokumenty do aplikace platební brány. Ve chvíli, kdy jsou všechny dokumenty vyřízené, posílá platební brána peníze na účet autorům.
  • Finanční příjem z crowdfundingového projektu je předmětem daně z příjmu. To znamená, že byste ho měli zdanit (přiznat do vašeho daňového přiznání) stejně jako jakýkoliv jiný příjem z prodeje čehokoliv. Raději se poraďte s vaší účetní, jak si projekt správně zavést do svého účetnictví. Vše okolo daně z příjmů se dozvíte na webu Finanční správy.
  • Jako autoři jste povinni vydat všem přispěvatelům účetní nebo daňový doklad či potvrzení o daru (ale o tom třeba jindy).

Jste autoři a nevíte si rady s doklady? 🤔

Jako příjmový doklad do vašeho účetnictví vám poslouží Seznam přispěvatelů, který od nás dostanete ve formě Excel tabulky po úspěšném ukončení projektu. V něm je uvedeno jméno, příjmení, adresa a e-mail přispěvatele, datum zakoupení, vybraná odměna, částka, kterou zaplatil a poznámka, pakliže nějakou napsal.

Všem přispěvatelům jste povinni vystavit účetní nebo daňový doklad

Proč nevystavujeme doklady my?  🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♂️

My, jako Hithit, nejsme ze zákona příjemci vybraných peněz. Přímými příjemci peněz od vašich přispěvatelů jste vždy vy, jakožto autoři. U nás v Hithitu se peníze neohřejí ani na okamžik. Všechny platby se kupí (neboli zadržují) na účtech platební brány a po skončení projektu putují buď směrem k autorovi nebo zpět na účty přispěvatelů. Proto účetní nebo daňové doklady můžete vydat jen a pouze vy jako autoři, a to až po ukončení projektu, který dokázal vybrat cílovou částku.

Účetní či daňový, to je oč tu běží 💀

🔷 Pokud jste neplátci DPH, vaše faktury jsou účetními doklady. DPH vůbec neřešíte a nemáte nárok na odpočet. 

🔶 Plátcem ze zákona se stane ten, kdo překročí obrat 1 milion za 12 předcházejících měsíců. Jestliže jste plátci DPH, vaše faktury jsou daňovými doklady, musíte odvádět DPH a máte také nárok na odpočet. Vaše doklady obsahují všechny náležitosti jako účetní doklady a navíc ještě informace k DPH.

Cena odměny na Hithitu je částkou pro koncové zákazníky, tedy vždy cenou včetně DPH!

Datum uskutečnění zdanitelného plnění je dnem úspěšného ukončení projektu. Ne dnem, kdy vám vaši přispěvatelé poslali peníze. Takto bude uvedené na faktuře na naši provizi vydávanou námi, na faktuře od platební brány na bankovní poplatky a stejně tak byste ho měli udávat i vy na doklady pro vaše přispěvatele.

🔹 JSEM NEPLÁTCEM DPH = jsem zaměstnanec nebo OSVČ s ročními příjmy do 1 milionu Kč.

Na účetním dokladu uvádějte tyto údaje:

  • označení dokladu (název a číslo dokladu),
  • účastníky plnění (údaje o dodavateli a odběrateli),
  • předmět plnění (název zboží nebo služby),
  • cenu (obvykle včetně ceny za jednotku),
  • datum vyhotovení.

🔸 JSEM PLÁTCEM DPH = pravděpodobně tedy víte, jaké náležitosti mají vaše faktury mít.

Daňový doklad musí kromě výše zmíněného mít navíc:

  • cenu za jednotku bez DPH,
  • základ daně,
  • sazbu daně,
  • výši daně,
  • datum uskutečnění zdanitelného plnění.

Pokud jste plátci DPH a přijímáte platbu do 10 000 Kč, můžete vystavit i zjednodušený daňový doklad (lidově také označovaný jako paragon), který obsahuje méně povinných údajů. ❗️ Pozor, i zde existují výjimky, ověřte si s vaším účetním, že mezi ně nepatříte.

Za správnost a úplnost běžného daňového dokladu a výpočet DPH odpovídá ten, kdo jej vydává – u nás tedy autor. 

Doufáme, že nyní už zase stojíte nohama pevně na zemi 🧍🏼‍♀️🧍🏼 a dokážete vašim milým přispěvatelům nejen dodat odměnu, ale taky vystavit patřičný doklad. ✌🏼

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *